Image Slider

sobota, 25 lutego 2017

SMAKUJEMY: PLACKOWA i PIEROGOWA IZBA


Hej! ♥

Pora na kolejny wpis z cyklu naszych kulinarnych odkryć - SMAKUJEMY. Jeśli jeszcze nie widziałyście naszego pierwszego posta z tej serii, to koniecznie klikajcie <tutaj>. Tym razem na tapetę bierzemy kielecką knajpkę Plackowa i Pierogowa Izba, która mieści się przy ulicy Zagórskiej 24. Jeśli jesteście ciekawe naszej opinii, to zapraszamy do dalszej części posta.



1. WYSTRÓJ

Wnętrze lokalu utrzymane w stylu wiejskiej chaty, z nostalgią przenosi nas w odlegle czasy. Belkowane ściany, kamienny kominek, kute żyrandole i kinkiety oraz mnogość ciekawych bibelotów tworzą niepowtarzalny klimat tego miejsca. W lokalu z łatwością pomieści się około 30 osób, co z pewnością sprzyja organizacji kameralnych imprez okolicznościowych. Przemyślane rozmieszczenie stolików zapewnia prywatność i spokojne spożywanie posiłków.



2. OBSŁUGA

Klimatyczna, ciepła i kameralna atmosfera lokalu jest niewątpliwie zasługą przemiłego personelu, witającego nas uśmiechem od progu drzwi. Odwiedzając knajpę wielokrotnie, nigdy nie spotkałyśmy się z jakąkolwiek nieuprzejmością bądź arogancją. Życzliwa i sympatyczna obsługa z pewnością wyróżnia ten lokal na kulinarnej mapie Kielc.


3. MENU

Dla miłośników placków ziemniaczanych w każdej konfiguracji lokal ten to niewątpliwie swoiste Eldorado. To właśnie ta potrawa jest znakiem rozpoznawczym Plackowej Izby. Starannie dopracowane menu, w którym znaleźć można aż 18 rodzajów placków ziemniaczanych, wariacje na temat naleśników zarówno w wersji na słono jak i na słodko, 15 wariantów pierogów zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienie. Ponadto w karcie znaleźć można także dania kuchni góralskiej, tj.: przekładaniec góralski, zupę gulaszową czy żurek z jajkiem i kiełbasą oraz inne syte zupy i swojskie jadło. Co ważne, porcje dań tam serwowanych są pokaźnych rozmiarów i nie jeden z klientów ma problem, by zjeść ją do końca. Natomiast do popitki, oprócz kawy, herbaty, wody czy soków, zamówić można kwas chlebowy, kefir, zsiadłe mleko oraz domowej roboty, przepyszny kompot owocowy. Dodatkowo lokal ten oferuje również dostawę dań wprost pod drzwi klienta.


Weronika: Tradycyjnie już postawiłam na ukochanego placka po węgiersku. Z pewnością serwowane tam placki są najlepszymi, jakie gdziekolwiek jadłam. Mała porcja tego dania jest wielkości dużej, sprzedawanej w innych lokalach. Przygotowany według tradycyjnych, sprawdzonych receptur placek ziemniaczany z chrupiącymi brzegami, cały oblany pikantnym sosem węgierskim, z dużą ilością kawałków mięsa, to dokładnie to, co lubię najbardziej. Zestaw surówek idealnie dopełnia danie główne. Do tego oczywiście przepyszny, esencjonalny kompocik, który mogłabym pić codziennie. Uwielbiam! Uwielbiam!

 

Marta: Nie pomylę się, jeżeli stwierdzę, że jedzenie w tym lokalu smakuje tak samo dobrze teraz jak i kilka lat temu. Goszczę tam sporadycznie, niemniej jednak na danie główne zawsze stawiam na placek ziemniaczany. Sos jakim jest polany, wybieram w zależności od aktualnych preferencji smakowych. Poniżej przedstawiony jest wariant z sosem z grzybów leśnych. Jest to niesamowicie aromatyczny, treściwy i przyjazny dla wegetarian dodatek, który nasyci wielu z Was na długi, długi czas. Oczywiście do pełni szczęścia nie może zabraknąć pysznego domowego kompotu, podanego w niezwykle klimatycznym kubeczku. Jedyne do czego mogłabym się przyczepić to zestaw surówek, jak dla mnie jest on zbyt wyrazisty, ewidentnie wybijający się ponad danie główne, lubię, gdy dodatki są neutralne. Niemniej jednak zachęcam Was do spróbowania, przecież każdy posiada inne preferencje smakowe. Gdy się tam wybierzecie, zobaczycie, że lokal ten nie stoi pusty. Ludzi przewija się tam bez liku, a to chyba najlepsza rekomendacja...



4. CENY

Lokal ten oprócz walorów smakowych wyróżniają także wyjątkowo niskie ceny. Za małego (który jest pokaźnych rozmiarów) placka po węgiersku przychodzi nam zapłacić jedynie 12 zł. Za kubek kompotu natomiast całe 2 zł. Aż ciężko uwierzyć, że niesamowita jakość potraw, kosztuje tak niewiele. Nie pozostaje nam nic innego, niż cieszyć się z tego faktu. :)



5. PODSUMOWANIE

Niesamowite walory smakowe, niepowtarzalny klimat, przemiła obsługa oraz wyjątkowo niskie ceny sprawiają, ze lokal ten jest perełką na kulinarnej mapie Kielc. Dla nas jest to jedno z najbardziej lubianych miejsc, a Wam serdecznie polecamy wizytę w Plackowej i Pierogowej Izbie, gdyż na pewno się nie zawiedziecie.

♥♥♥♥♥! / ♥♥♥♥♥



 



Zapisz
Zapisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz