Image Slider

czwartek, 14 grudnia 2017

OWOCE POD KRUSZONKĄ | PROPOZYCJA NA SZYBKI DESER


Witajcie Kochane! 

Dzisiaj  mam dla Was przepis na prosty deser, który zrobicie w mgnieniu oka. Sprawdzi się świetnie w momencie, gdy niespodziewanie odwiedzi Was kumpela. Dodatkowo jedna porcja nie zaburzy naszej diety, wiec spokojnie można sobie pozwolić na chwilę owocowej rozpusty. Jeśli jesteście ciekawe, jak go przyrządzić, zapraszam do dalszej części wpisu. 


Składniki potrzebne do wykonania 4. porcji deseru:

1 kg owoców (polecam truskawki, jabłka lub śliwki),
cynamon

Kruszonka: 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru, 1,5 łyżki masła - całość zagnieć widelcem

Przygotowanie:

Owoce dokładnie umyj, wypestkuj lub obierz ze skórki lub szypułek i pokrój na mniejsze kawałki.



Przełóż je do naczynia, w którym je zapieczesz. Ja zazwyczaj robiłam to w naczyniu żaroodpornym, natomiast ostatnio zakupiłam w PEPCO pojedyncze naczynia do zapiekania. Wyglądają niezwykle elegancko, dlatego deser wygląda nieprzeciętnie. Muszę jednak pamiętać, by wkładać naczynia do zimnego piekarnika.


Następny krok to przyprawienie owoców. Zazwyczaj dodaje cynamon, który przyśpiesza spalanie kalorii. Gdy owoce są dość kwaśne, lekko oprószam je cukrem.


Pozostało przykryć wszystko kruszonką. Polecam wybrać prawdziwe masło 82%, gdyż smakiem kruszonka będzie przypominać maślane ciasteczka. Jeśli macie margarynę, to też możecie jej użyć.


Tak przygotowany deser wkładam do piekarnika na 30 minut nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Czasami skracam ten czas lub go wydłużam. Wszystko zależy od tego, jakich owoców użyłam do wykonania słodkości.


♥♥♥♥♥♥

To chyba nasz ulubiony deser podczas wspólnych spotkań 💕. Mam nadzieję, że skusicie się na naszą propozycję słodkości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz